Втора Работилница за Вклучување на младите во конструктивен дијалог: Комунистичко минато во современ Западен Балкан, во Скопје | ЦУП
Сподели

Втора Работилница за Вклучување на младите во конструктивен дијалог: Комунистичко минато во современ Западен Балкан, во Скопје

Дата: 21.06.2021

Центар за управување со промени во рамки на проектот „Вклучување на младите во конструктивен дијалог: Комунистичко минато во современ Западен Балкан“ / YOU-WB (YOU-WB) - поддржан од Европската унија во рамките на Програмата „Европа за граѓаните“ (февруари 2021 - јули 2022) ) 18 месеци, ја организираше втората тридневна работилница (18-20 јуни) во Скопје.
Темата на втората работилница беше „Ефектот од брзите социјални промени за време на посткомунистичката транзиција и перцепциите на луѓето во Македонија“. Ова беше мешан настан што се состоеше од презентации и дискусии онлајн преку платформата ЗООМ и посета на Музејот на современа уметност во Скопје.
Околу 40 млади присуствуваа на дводневната работилница и заедно со панелистите разговараа за теми поврзани со периодот на комунизмот и транзицијата на земјите од Балканот, но со акцент на случајот Северна Македонија.
Првиот ден (18.06.2021) - Професорот Малески и професорот Фрчкоски имаа свои излагања на темите: независност преку мирно самоопределување (Случајот со Македонија) , политика на идентитети и либерална демократија во земјите во транзиција во регионот, за тековната состојбата на Северна Македонија во однос на демократскиот процес, дефинирањето на идентитетите денес, итн.


На ториот ден од работилницата(19.06.2021), свои излагања и презентации имаа 7 панелисти Асс. Проф. Д-р Наталија Шикова зборуваше за градење на мултикултурно општество: развој и одржување на дијалогот меѓу заедниците, проф. Д-р Јетон Шасивари се фокусираше на уставните аспекти на Транзицијата во Северна Македонија: управување со политичките партии наспроти управување со граѓаните, доц. Проф. Д-р Марина Андева имаше интересна презентација за правата на малцинствата: индивидуална или колективна заштита, проф. Д-р Мирјана Малеска ги врати сите во времето на револуциите од 1989 година, историјата и наследството. Доц. Проф. Д-р Александра Петрушевска Ристовска зборуваше на интересна тема - „Простори на заборав“, таа е уметник и со учесниците ги сподели своите фотографии од старите градби во Скопје и какви се нејзините перцепции преку нејзиниот фотоапарат. Владимир Јанчевски, истражувач имаше презентација на „Провокативни слики: Интервенции на современата уметност во јавниот простор“. Агрон Биба, актер и режисер, зборуваше за перспективите на младите, преку примери од вистински приказни од минатото, зборуваше за важноста на комунизмот и објасни зошто е важен и на личен план.
3 ден (20.06.2021) - Владимир Јанчевски заедно со млади студенти го посетија Музејот на современа уметност во Скопје и разговараа за неговата важност и историја.

Комунизмот, иако одамна го нема, сепак е дел од многу земји ширум светот. Остави големо влијание врз многу луѓе, многу мислители, економисти, филозофи, креатори на мислења, па дури и врз спортот и популарната култура.

Времетраењето на проектот е 18 месеци и е насочен особено кон млади од Албанија, Северна Македонија, Франција и Италија, како и академици, политичари, граѓанско општество, носители на одлуки, истражувачи во сеќавањето на минатото со цел да се обезбеди подобра иднина за сите. Главната цел на проектот е да се поттикне дијалогот на националните и транснационалните младински активисти за одразот на минатите комунистички режими во современите земји на ЗБ и ЕУ.


Видеа од работилницата

Вклучување на младите во конструктивен дијалог: Комунистичко минато во современиот Западен Балкан“ / YOU-WB  проектот  е финансиран од Европската унија во рамките на Europe for Citizens, European Remembrance  и предводен од Center for Comparative and International Studies во партнерство со Mediterranean Center; SCiDEV; Patrimoine sans Frontières: PERIPLI и ЦУП.

ВТОРА РАБОТИЛНИЦА ЗА ВКЛУЧУВАЊЕ НА МЛАДИТЕ ВО КОНСТРУКТИВЕН ДИЈАЛОГ: КОМУНИСТИЧКО МИНАТО ВО СОВРЕМЕН ЗАПАДЕН БАЛКАН, ВО СКОПЈЕ, ДЕН 2

Најнови новости

ул. Рајко Жинзифов бр.44-1,
1000 Скопје, Северна Македонија

Тел: +389 2 6092 216
e-mail: info@cup.org.mk