Промоција на портал за отворени податоци

Министерството за информатичко општество и администрација, го промовираше новиот портал за отворени податоци. На јавната расправа за придобивките од зголемувањето на транспарентноста на институциите се обратија министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски, амбасадорката на Велика Британија, Н.Е. Рејчел Галовеј, министерот задолжен за комуникации, транспарентност и отчетност Роберт Поповски, Неда Малеска од Центар за управување со промени и Љупчо Вангелски од МАСИТ.

Presented results of the last web transparency barometer of local self-governments

Results of the index of complying with the e-transparency standards by the local self-governments were presented on a public debate organized in Stip. Municipality of Stip is the most transparent web municipality.

Effectiveness of the one stop shop system

TV news article on a research conducted by the Center for Change Management within the project "Monitoring Principles of Public Administration in Preserving Good Governance Values", which focuses on quality of services provided by the the municipalities.

Во Тетово промовиран проектот за развој на микро-претпријатија на жени во прекугранична област

Проектот во целина се однесува на потенцијалните и постоечките жени претприемачи и ќе обезбеди неопходна поддршка за да ги зајакнат нивните деловни вештини и ќе обезбеди дополнителна техничка поддршка и помош на жените за да можат да ги развиваат и прошират микро и малите бизниси во прекуграничниот регион меѓу Полог на македонска и Елбасан на албанска страна.

Professional or politicized administration?

" Seven million euros in fees for members of the governing and supervisory boards have been spent by the state in the last three years, yet the criteria on which these people are selected are very weak or non-existing"

 

Институции со 1 вработен кого го раководат 11 лица - 1 директор и 10 членови на управен и надзорен одбор

Телевизиски прилог емитуван во рамките на емисијата 360 степени на Телевизијата Алсат-М инспириран од анализата која ја спроведе Центарот за управување со промени за избраните и именуваните лица во Република Македонија.

 

Владини назначувања ја преплавија државната администрација

Телевизиски прилог на Топ Тема на ваша страна за резултатите од обемната анализа која ја спроведе Центарот за управување со промени за избраните и именуваните лица во Република Македонија. 

 

Топ тема на Ваша страна: Колку чинат државните Управни и Надзорни одбори?

Дебатна емисија Топ Тема на ваша страна за управните и надзорните одбори предизвикана од анализата на Центарот за управување со промени за избраните и именувани лица.

Податоците од истражувањето во емисијата ги претстави извршниот директор на ЦУП, Неда Малеска Сачмароска додека во дебатата учествуваа и Министерот за информатичко општество и администрација, Дамјан Манчевски и пратеничката од ВМРО-ДПМНЕ, Невенка Стаменковска.

Прилог на ТВ 21 за конференцијата за здравствени и социјални услуги

Незадоволство од квалитетот на здравствените и социјалните услуги -прилог на ТВ 21 за конференцијата за здравствени и социјални услуги, која се одржа во организација на ЦУП.

На конференцијата беа претставени резултатите од истражувањето на јавното мислење за здравствените и социјални услуги и се разгледуваа препораките за надминување на регистрираните недостатоци.

Прилог на Канал 5 Телевизија за конференцијата за здравствени и социјални услуги

Потребни се промени во здравствениот систем и социјалната заштита - прилог на Канал 5 ТВ за конференцијата за здравствени и социјални услуги, која во организација на ЦУП се одржа на 5-ти Април .

На конференцијата беа претставени резултатите од истражувањето на јавното мислење за социјалните и здравствени услуги и се разгледуваа препораките за надминување на регистрираните недостатоци.

Прилог на Алсат - М ТВ за конференцијата за здравствени и социјални услуги

 

Прилог на Алсат - М ТВ за конференцијата “Итни потреби и приоритети за унапредување на услугите во социјалната дејност и јавното здравство", која во организација на ЦУП се одржа во Четврток , 5-ти Април, во Хотел Мериот.

На конференцијата беа претставени резултатите од истражувањето на јавното мислење за социјалните и здравствени услуги и се разгледуваа препораките за надминување на регистрираните недостатоци.

360 степени - Зошто беше објавен конкурс за нови директори, ако изборот бил направен однапред?

Извршниот директор на ЦУП, Неда Малеска - Сачмароска, во прилог во емисијата 360 степени говори за процесот на именување директори на јавните претпријатија од страна на владата.

Прилог на Телевизија Телма: Транспарентност – приказна или реалност?

Извршниот директор на Центарот за управување со промени, Неда Малеска - Сачмароска, учествуваше на јавната дискусија за агендата за транспарентност на владата на Република Македонија.

Истовремено, ЦУП активно учествува во процесот на унапредување на транспарентното и отчетно владеење преку проектот "Поддршка на процесот на реформи на јавната администрација", во рамките на кој се подготвува и Националната стратегија за отворени податоци. 

"Проверено" на Телевизија 24 Вести - Неда Малеска за вработувањата во јавната администрација

Извршниот директор на Центарот за управување со промени, Неда Малеска-Сачмароска, говори за вработувањата во јавната администрација за емисијата "Проверено" на телевизијата 24 Вести.

Прилог на Телевизија Алсат-М за управно-правната заштита на граѓаните

Прилог на Телевизија Алсат-М за управните постапки, во кој се претставени наодите на истражувањето на Центарот за управување со промени за работата на второстепените комисии и управните судови. За управно-правната заштита говорат извршниот директор на ЦУП, Неда Малеска - Сачмароска и авторот на истражувањето, професорот Драган Гоцевски.

Македонска база на отворени податоци по британски терк

Прилог на  Телевизија Телма за концептот на отворени податоци, кој е дел од проектот "Поддршка на процесот на реформи на јавната администрација", кој Центарот за управување со промени го спроведува со Министерството за информатичко општество и администрација.

Покрај извршнио директор на ЦУП, Неда Малеска-Сачмароска, придобивките од отворените податоци ги објаснува и британскиот експерт, Ендрју Стот. 

Training on Investigative Journalism in Stip on Television Star

In addition, on Television Star the training of investigative journalism, which by the organization of Center for Change Management and the Institute for Human Rights on the 19th and 20th of October was held in Stip.

The interactive training of the students of journalism from the universities "Cyril and Methodius" (Skopje) and "Goce Delcev" (Stip) was held by journalists Snezana Lupevska Sozen and Mladen Cadikovski, as well as the lawyer Lazar Sandev.

Training on Investigative Journalism in Stip on Television Star

In addition, on Television Star the training of investigative journalism, which by the organization of Center for Change Management and the Institute for Human Rights on the 19th and 20th of October was held in Stip.

The interactive training of the students of journalism from the universities "Cyril and Methodius" (Skopje) and "Goce Delcev" (Stip) was held by journalists Snezana Lupevska Sozen and Mladen Cadikovski, as well as the lawyer Lazar Sandev.

Presentation on the platform for investigative journalism on Television Iris

On Television Iris the platform for cooperation and dialog between the civil society organizations and media (held in Stip) was presented.

“We in the framework of the project have 8 small projects, financed with the aim to conduct mutual investigations with civil society organizations and to arise certain questions which concern democracy and especially human rights” said Iskra Belceva – Ristovska project Manager of “Investigative journalism – safeguard of democracy and human rights”.

 

Presentation on the platform for investigative journalism on Television Star

The different methods of investigating on one hand by the journalists and on the other hand by civil society organizations, contributed to extensive research which today are broadcasted to several medias, said Iskra Belceva Ristovska - project manager of “Investigative journalism – safeguard of democracy and human rights”.

The web pages of the municipalities poor in data

“Only one municipality out of 81 have published data and information regarding the level of polluting substances in the water, in the air and in the soil. Additionally, most of the municipalities do not publish their urban plans. Those who do have a problem in the technical part in other words the they cannot be opened ” said Neda Maleska Sachmaroska Executive Director of Center for Change Management broadcasted on Alsat-M television, prepared by the journalist Mirko Trajanovski.

She presented the results of the extensive research carried out by the CCM for the web transparency of the municipalities in Macedonia and what citizens want to be publicly announced by the municipal authorities.

 

The problem of temporary employments in the public administration

The Executive Director of the Center for Change Management, Ms. Neda Maleska Sachmaroska, is answering the questions posed on the platform "Just ask", regarding the problem with the temporary employments in the administration and the way the merit system for employment is evaded by their transformation to permanent employment status. 

The video was made by the Institute for Communications Studies in cooperation with the Center for Change Management.

Answer to the question on the platform "Just Ask"

Can the citizens be engaged in the process of decision making by the administration?

D-r Natalija Sikova , from the Center for Change Management, answers the question asked for the platform "Just Ask"

Analysis of the costs of external evaluation in the education

Gordana Stefkovska Veljanovska provides an insight of the costs made for conducting the external evaluation in the period of five years.

Neda Maleska Sachmaroska for TV 24 News

Statement by the Executive Director of Center for Change Management - Neda Maleska Sachmaroska for TV 24 News. What were the findings for the external testing that Center for Change Management published in September 2016?  The complete research is available here, while you can find the infographic here.

The views and opinions of citizens on public administration of essential importance

Public administration should be of service to citizens and businesses sector. Gordana Stefkovska Veljanovska - Project Manager of Administrative Justice explains the situation in Macedonia in regards to this question.

Open data

See our creative video on: Open data in the framework of the project - Putting People First which aims to raise awareness of open data and bring them closer to the public.

Press conference: Efficiency of public administration

Center for Change Management held a national meeting titled "Efficiency of the public administration – aspect of employment in public services” within the project “Monitoring of Administrative Justice" supported by the British Embassy Skopje. The national meeting was held on 29th of March 2017 in Hotel Aleksandar Palace.

The purpose of the training was to present the project as well as key findings of the conducted field survey - perception of employment in public administration.

"Researchers in action"

“Researchers in action” interview on Alsat television with Iskra Belceva – Ristovska - Project Manager at Center for Change Management (CCM). 

Open data of municipalities

Executive Director of  Centre for Change Management (CCM) Neda Maleska Sacmaroska, spoke about the concept of open data and their importance in terms of transparency and economic potential of municipalities in the Republic of Macedonia.

Response to the question of the platform “Just ask”

Why aren’t we the regular citizens who are not a part of any political party enjoying the same rights as the political activists in the public administration of our state and similar things connected to the benefits which the political parties give to their activists?

 

Greater participation - better policies and regulations

Promoting the principles of good governance (accountability, transparency, participation, effectiveness and coherence) through increased influence of civil society organizations in the process of assessment (evaluation) of public policies and decision making.

business Str. Rajko Zhinzifov no.44-1,
1000 Skopje, Macedonia

call Tel: +389 2 6092 216
message Fax: +389 2 6092 216
email e-mail: info@cup.org.mk