Олгерта Идризи, млада жена претприемач- учесник на нашите обуки за бизнис планирање | ЦУП
Сподели

Олгерта Идризи, млада жена претприемач- учесник на нашите обуки за бизнис планирање

Дата: 25.02.2020

Социјалното претприемништво е посебна форма на претприемништво во која се интегрираат економски и социјални цели, тоа претставува иновативен модел за решавање на социјалните и еколошките предизвици и за зајакнување на инклузивниот раст.

Следи интервју со Олгерта Идризи која својата бизнис идеја ја темели на вредностите за социјално претприемништво.

  1. Me ç’farë lloj biznesi planifikoni të merreni?

Ideja ime e biznesit eshte ndertimi i nje qendre sociale per tu ardhur ne ndihme moshes se trete. Qendra jone do te ofroj akomodim, ushqim dhe sherbime mjekesore, por jo vetem. Do te qendrojme prane kesaj moshe duke e mbushur jeten e tyre me gezim, nepermjet organizimit te eventeve me qellimin kryesor: “Te ndjehen si ne shtepine e tyre!”.

 2.     Sa dhe në çfarë mënyre bashkpunimi ndërkufitar me Shqipëri/RMV, do tju mundësoj në zhvillimin e biznesit tuaj?

Do te isha shum e lumtur nese do te perfitoja nga eksperienca e RMV ne kete sherbim qe une pres te ofroj. Gjithashtu jam e hapur per cfardo menyre bashkepunimin.

3.     Për cilat arsye jeni paraqitur për takimet e biznesit që po zhvillohen në kuadër të projektit "Zhvillimi i mikro-ndërmarrjeve të grave në zonën ndërkufitare"? Sa ju ndihmuan trajnimet në zhvillimin e biznes idesë tuaj dhe si do ta implementoni atë në praktikë?

Arsyeja pse une isha pjese e ketyre takimeve te biznesit, ishte per te fituar sa me shume  njohuri ne lidhje me menaxhimin e nje biznesi duke perfituar sa me shume nga eksperienca e trajnuesve te cilet ishin njerez te sukseshem ne fushen e biznesit. Plani qe une kisha ne mendjen time tashme pas trajnimeve qe realizuam u be me konkret duke u zbatuar ne nje plan te mirefilllte biznesi. Tashme I kam me te qarta idete e mia, di me mire se cfare me pret, cilat jane pikat e forta qe une kam dhe sigurisht edhe sfidat qe me presin ne vazhdim.

 

  1. Каков бизнис планирате да работите?

Мојата бизнис идеја е да се изгради социјален центар за да им се помогне на старите лица. Нашиот центар ќе обезбедува сместување, храна и медицински услуги, но не само тоа. Целта е да бидеме блиску до овие луѓе, исполнувајќи ги нивните животи со радост, нудејќи им содржини и настани со главното мото на домовите: „Да се ​​чувствуваме како дома!“

2. Колку и на кој начин прекуграничната соработка со Албанија / РСМ ќе ви овозможи да го развивате бизнисот?

Јас сум многу среќна ако можам да го искористам искуството кое го стекнав во РСМ и креирајќи го бизнис планот, едвај чекам да ја понудам оваа услуга. Исто така, јас сум отворена за секаков вид соработка.

3. Зошто сакавте да бидете дел од обуките за бизнис планирање, колку ви помогна да ја развиете вашата бизнис идеја и како ќе ја спроведете во пракса?

Сакав да бидам дел од овие обуки за да се стекнам со што е можно повеќе знаење за управување со бизниси и да го искористам искуството на обучувачите кои беа успешни луѓе на деловната област. Планот што го имав во умот веднаш по обуките што ги реализиравме беше направен поконкретен со тоа што го спроведов во соодветен бизнис план. Сега имам јасни идеи, знам подобро што да очекувам, кои се јаките страни што ги имам и секако предизвиците што ме чекаат во иднина.

ул. Рајко Жинзифов бр.44-1,
1000 Скопје, Северна Македонија

Тел: +389 2 6092 216
Факс: +389 2 6092 216
e-mail: info@cup.org.mk