Мерки за зајакнување на женски бизниси по Ковид-19 | ЦУП
Сподели

Мерки за зајакнување на женски бизниси по Ковид-19

Проектот „Мерки за зајакнување на женски бизниси по КОВИД-19“ е насочен кон развој на женското претприемништво и спроведување на активности, изнаоѓање решенија и нудење предлог мерки за ревидирање на постоечките владини програми кои што се насочени кон деловниот сектор, со цел да се олеснат економските последици кои произлегоа од кризата COVID-19, со посебен фокус на поддршка на женското претприемништво.

Проектот се спроведува во три општини (Скопје, Охрид и Битола) од јули 2021 година и ќе трае до октомври 2022 година.

Главната цел на проектот е да се идентификуваат последиците и предизвиците со кои се соочиле жените претприемачки во услови на Ковид и да се обезбеди целосна поддршка во надминување на овие последици, унапредување на постоечките бизнис практики, воведување на нова технологија и дигитализација на процесите и политиките на управување. Идејата е да се обезбедат долгорочни решенија за раст и развој на женските бизниси и да се пренесат добри практики кај oстанатите бизниси погодени од Ковид кризата. За таа цел, ќе се работи со идентификувани 9 претпријатија во сопственост на жени, преку процес на осум месечно менторство од страна на експерти од повеќе области. 

Период 15.07.2021 - 15.10.2022

Донатор: The Balkan Trust for Democracy

Краен корисник на проектот: Бизниси во сопственост на жени

Главна цел:

Главната цел на проектот е да се идентификуваат последиците и предизвиците со кои се соочиле жените претприемачки во услови на Ковид и да се обезбеди целосна поддршка во надминување на овие последици, унапредување на постоечките бизнис практики, воведување на нова технологија и дигитализација на процесите и политиките на управување.

Очекувани резултати:

Резултат 1: Подобрени вештини на жените претприемачки за реструктуирање и развој на нивните бизниси;
Резултат 2: Воспоставени деловни советодавни услуги за жени претприемачки со цел да се зголемат економските активности и развој на бизнисот;
Резултат 3: Зголемена економска активност во производството, трговијата и продажбата како резултат на спроведена маркетинг кампања и онлајн продажба;
Резултат 4: Развиени нови мерки за поддршка на претприемништвото на жените во периодот на „Ковид-19“.Галерија на проектот

Конференција „Предизвиците на жените во руралните средини и нивните заложби“ 

Конференција „Родовата еднаквост на работното место“

Финален настан на проектот „Мерки за зајканување на женски бизниси по Ковид-19“

Изложба „Жени во занаетчиство“

Посета на жени претприемачки кои изработуваат традиционална облека

Конференција „Од марш за работнички права до дигитална економија“

Обука за комуникациски стратегии за градење на бренд

Видео

Промоција на женски бизниси - „Креација„ - Битола - Надица Бицева

Во рамки на проектот „Мерки за зајакнување на женски бизниси по Ковид-19“ имплементиран од Центарот за управување со промени (ЦУП) а поддржан од USAID North Macedonia и Balkan Trust for Democracy, беа изработени промотивни видеа за бизнисите на жените претприемачки кои беа дел од менторската програма.

Промоција на женски бизниси - Jana Jewelry - Скопје - Јана Арсовска

Во рамки на проектот „Мерки за зајакнување на женски бизниси по Ковид-19“ имплементиран од Центарот за управување со промени (ЦУП) а поддржан од USAID North Macedonia и Balkan Trust for Democracy, беа изработени промотивни видеа за бизнисите на жените претприемачки кои беа дел од менторската програма.

Промоција на женски бизниси - Izida Sa - Охрид - Сузана Наумовска

Во рамки на проектот „Мерки за зајакнување на женски бизниси по Ковид-19“ имплементиран од Центарот за управување со промени (ЦУП) а поддржан од USAID North Macedonia и Balkan Trust for Democracy, беа изработени промотивни видеа за бизнисите на жените претприемачки кои беа дел од менторската програма.

Конференција „Предизвиците нажените во руралните рседини и нивните заложби“

На конференција "Предизвиците на жените во руралните средини и нивните заложби" присутните ја истакнаа независнат положба на жените земјоделки, нивните потреби и приоритетните мерки за подобрување на нивната социо-економска положба.

Конференцијата беше организирана во соработка со Националната федерација на фармери (НФФ) под покровителстбо на сопругата на Претседателот на РСМ г-ѓа Елизабета Ѓоргиевска

Настанот е дел од проектот "Мерки за зајакнување на женски бизниси по Ковид-19"спроведен од ЦУП а поддржан од USAID North Macedonia и The Balkan Trust for Democracy

Промоција на женски бизниси - Copper art - Охрид - Данче Наумоска

Во рамки на проектот Мерки за зајакнување на женски бизниси по Ковид-19, имплементиран од Центарот за управување со промени (ЦУП) а поддржан од USAID North Macedonia и Balkan Trust for Democracy, беа изработени промотивни видеа за бизнисите на жените претприемачки кои беа дел од менторската програма.

Изложба „Жени во занаетчиство“

Во рамки на проектот „Мерки за зајканување на женски бизниси по Ковид-19“ поддржан од USAID North Macedonia и The Balkan Trust for Democracy, ЦУП организираше тридневна изложба на изработки на жени занатчии под покровителство на сопругата на Претседателот на Република Северна Македонија г-ѓа Елизабета Ѓоргиевска. Тридневната изложба се организираше од 16 до 17 мај 2022 година на платото на кабинетот на Претседателот на државата. Присутните се запознаа со културата, традицијата и уметноста кои во себе ги носат уникатните производи на жените занаетчии. Но, најважно е тоа што сите го препознаа значењето на женското претприемништво и потребата од негова понатамошна поддршка и развој.

Промоција на женски бизниси - PS Filigree - Охрид - Павлина Шикалеска

Во рамки на проектот „Мерки за зајакнување на женски бизниси по Ковид-19“ имплементиран од Центарот за управување со промени (ЦУП) а поддржан од USAID North Macedonia и Balkan Trust for Democracy, беа изработени промотивни видеа за бизнисите на жените претприемачки кои беа дел од менторската програма.

Посета на жени занаетчии по повод денот на културното наследство

Тимот на ЦУП во сорабтка со сопругарата на Претседателот на Република Северна Македонија г-ѓа Елизабета Ѓоргиевска, по повод деновите на културно наследство, посетија жени занаетчии кои изработуваат и имаат колекции на народни македонски и албански носии. Целта на посетата беше афирмирање на жените претприемачки кои го негуваат културното наследство на различните култури кои живеат на територијата на Република Северна Макеоднија.

Гостување на изврната директорка на ЦУП Неда Малеска Сачмароска на Утрински брифинг на Слободна ТВ

По повод Конференцијата која ЦУП ја организиаше под наслов „Од марш за работники права до дигитална економија“, во рамки на проектот „Мерки за зајакнување на женски бизниси по Ковид-19“, поддржан од Balkan Trust for Democracy, Извршната директорка на ЦУП Неда Малеска Сачмароска гостуваше на Утрински брифинг на Слободна ТВ.

Гостување на изврната директорка на ЦУП Неда Малеска Сачмароска на Утринска програма на Телма

По повод Конференцијата која ЦУП ја организиаше под наслов „Од марш за работники права до дигитална економија“, во рамки на проектот „Мерки за зајакнување на женски бизниси по Ковид-19“, поддржан од Balkan Trust for Democracy,  Извршната директорка на ЦУП Неда Малеска Сачмароска гостуваше на Утринската програма на ТВ Телма. 

Изјава на Јасна Пајковска, проектна координаторка во ЦУП за Алфа ТВ

Проект - Зајакнување на женски бизниси по Ковид-19

Проектот „Мерки за зајакнување на женски бизниси по Ковид-19“ е спроведен од Центар за управување со промени (ЦУП) и е поддржан од Balkan Trust for Democracy

Проектната координаторка во ЦУП Јасна Пајковска гостинка на утринската програма на МТВ1

Проектната координаторка во ЦУП Јасна Пајковска гостуваше на утринската програма на МРТВ1 каде ги промовираше целите и очекувани резултати на проектот „Мерки за зајакнување на женски бизниси по Ковид-19“. Проектот има цел да се најдат долгорочни решенија за последиците од Ковид-19 што женските бизниси ги имаат претрпено како и да се надополнат и зајакнат вештините и знаењата на учесничките во проектот преку спроведување на различни ативности како обуки, работилници и слично.

Проектот  „Мерки за закалнување на женски бизниси по Ковид-19“ е спроведен пд ЦУП а поддржан од Balkan Trust for Democracy. 

ул.Митрополит Теодосиј Гологанов бр.34а,
1000 Скопје, Северна Македонија

Тел: +389 2 6092 216
e-mail: info@cup.org.mk