Дали прифаќањето на радикалните иновации е поголемо во вонредни времиња? | ЦУП
Сподели

Дали прифаќањето на радикалните иновации е поголемо во вонредни времиња?

Дата: 08.06.2020

Се навикнавте ли да работите само дигитално?

Се навикна ли и јавната администрација да работи само дигитално?

Модернизацијата на јавниот сектор неопходна како во вонредни така и во редовни услови

Пандемијата од Ковид-19 која го стави јавниот сектор пред голем тест на способноста да функционира во вакви услови кога треба се да биде дигитализирано и достапно на далечина, а институционалните функции да течат непречено. За жал, јавниот сектор потфрли на овој тест. Службениците не се во можност да работат од дома, а неопходните информации најчесто се зачувани само локално на нивните компјутери и не постои можност за друг начин на функционирање освен физичко присуство во просториите на институцијата. 

https://cup.org.mk/publication/developing-knowledge-based-public-sector

ул. Рајко Жинзифов бр.44-1,
1000 Скопје, Северна Македонија

Тел: +389 2 6092 216
Факс: +389 2 6092 216
e-mail: info@cup.org.mk